Je suis Enesco

Un produs „Despre Opera”

A face muzică: Cvartetul Belcea la Enescu 2015


Articol publicat pe website-ul Festivalului Enescu

Auzeam în mod repetat, din ce în ce mai des, de Belcea Quartet. Când am început să-i caut, discul lor cu cvartetele de Beethoven (volumul 2, cuprinzând perioada finală) tocmai era ales „Înregistrarea lunii” în numărul pe luna August 2013 al revistei Gramophone. Discul era în categoria premium ca preț, 20 de euro, integrala costa 25. Iată un motiv suficient de bun ca să te abonezi la un serviciu de streaming cum e Apple Music sau Google Play Music.

Belcea Quartet

Belcea Quartet

Pentru spectatorul ocazional din sălile de concert, muzica de cameră nu este, în general, prima opțiune. Iar în cazul în care, în aceeași zi, Zubin Mehta dirijează Mahler, am găsit scuza perfectă. Fără a diminua cu nimic din prestigiul marelui dirijor care este Zubin Mehta, pentru mine prima opțiune a zilei de 1 Septembrie este concertul lui Belcea Quartet, cu muzica lui Schubert și Beethoven. Iată un argument (acela că o miniatură nu poate face parte dintr-o defilare militară) pentru care ar fi ideal ca o parte din Festivalul Enescu să se întâmple în stagiunile regulate din România, inclusiv în anii pari. Ce afiș ar face Cvartetul Belcea în concert, joi și vineri, la Ateneu!

Un cvartet de instrumentiști de muzică clasică este o formă a perfecțiunii. Nu numai sincronizarea și coeziunea celor patru muzicieni este importantă, ci absolut toate detaliile, mergând până la a respira împreună. Pentru că, nefiind decât o sumă de șaisprezece corzi, adică de patru ori câte patru, nu poate exista noțiunea de decalaj, de greșeală, ba chiar perfecțiunea tehnică este insuficientă –­­­­ spiritul trebuie să fie același. Pentru a reuși în această direcție a muzicii, trebuie să fii cu adevărat excepțional. Și aici există un Who’s Who, un Almanah Gotha prezervat pe disc, deschis oricând comparației: Pro Arte, Vegh, Budapest, Amadeus, Alban Berg, numele unor ansambluri care ocupă 90% din istorie. Faptul că alături de ei există grupul format de Corina Belcea mi se pare cu totul ieșit din comun.

Veți găsi ușor pe Internet toată istoria lor: de la debutul la Carnegie Hall, în 2000, trecând prin aparițiile peste tot în lume și până la discografia deja respectabil de mare ca număr de discuri, încărcată de laudele criticilor (cu atât mai mult cu cât azi se înregistrează în studio tot mai puțin). Aici fac o pledoarie, nu încerc să fiu enciclopedic.

Ce vor cânta? Mai întâi cvintetul lui Schubert (cu premieră postumă), cel zis „Cvintetul pentru violoncel”, în care este invitat Valentin Erben pentru al doilea violoncel, singurul cvintet pentru corzi pe care l-a scris, devenit o capodoperă a genului. Apoi Cvartetul Nr. 14 de Beethoven, despre care nu e necesară nici o explicație. Doar o remarcă a aceluiași Franz Schubert: „Și după asta, noi ce mai putem scrie?”

A face muzică este o formă de iubire. Cine o poate refuza?

Marți 01.09, ora 17.00, Ateneul Român
Cvartetul „Belcea”, Invitat: Valentin Erben (violoncel)
Program:
Schubert – Cvintet pentru două viori, violă și două violoncele, op.163, D956 în Do Major
Beethoven – Cvartetul de coarde nr.14 op. 131 în do diez minor

Reclame

2 comentarii la “A face muzică: Cvartetul Belcea la Enescu 2015

  1. Pingback: Fotografia zilei și top evenimente la Festivalul George Enescu | Călin Hera. PA-uri şi mirări

  2. Pingback: Belcea Quartet: O poezie spusă în șoaptă | Despre Opera

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la septembrie 1, 2015 de în Avancronica, Stire şi etichetată , , .
%d blogeri au apreciat asta: