Je suis Enesco

Un produs „Despre Opera”

„Luna Œdipe la Londra” – o sărbătoare a muzicii de operă enesciene


ICR Londra: Comunicat de presă

Între 4 mai şi 8 iunie 2016, Institutul Cultural Român din Londra organizează, într-un foarte onorant parteneriat cu Opera Regală Covent Garden, „Luna Œdipe la Londra” – un amplu program menit să celebreze capodopera enesciană prin evenimente muzicale, expoziții, conferințe și proiecții speciale, având ca protagoniști mari vedete ale scenei de operă, muzicologi de anvergură internațională, dar și artiști de prim rang fascinați de muzica lui Enescu.

Programul este construit în jurul premierei absolute a operei „Œdipe” în Marea Britanie – care va avea loc în 23 mai la Opera Regală – și se va derula atât pe celebra scenă muzicală de la Covent Garden, cât și la Institutul Cultural Român. Evenimentele îi vor avea ca protagoniști pe regizoarea Valentina Carrasco, mezzo-soprana Sarah Connolly, compozitorul Dan Dediu, soprana Lauren Fagan, Kasper Holten, directorul pentru operă al Operei Regale, dirijorul Leo Hussain, regizorul Àlex Ollé, bas-baritonul Johan Reuter, basul Sir John Tomlinson, soprana Rodica Vică şi baritonul Iuri Iurciuc. În program mai figurează numele muzicologului Cristina Andrei, directoarea Muzeului Naţional „George Enescu” din București, ale pianiștilor Diana Ionescu și Christopher Willis și al fotografului Cornel Brad.

Programul este realizat de către Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu Opera Regală Covent Garden, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti.

„Luna Œdipe” în capitala britanică este un program similar „Lunii Enescu la Londra”, desfășurată în primăvara anului 2015 cu ocazia premierei „Simfoniei a III-a” de George Enescu la Royal Festival Hall, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta actualului director artistic al Festivalului „Enescu”, dirijorul Vladimir Jurowski.

Evenimentele „Lunii Œdipe la Londra”

„Luna Œdipe” va debuta, în data de 4 mai, cu evenimentul „În profunzime: Œdipe”, care va avea loc în sala Clore Studio a Operei Regale. Regizorii Àlex Ollé şi Valentina Carrasco, dirijorul Leo Hussain și compozitorul Dan Dediu vor discuta despre complexitatea și originalitatea viziunii enesciene asupra muzicii de operă, dar și despre travaliul artistic pe care îl presupune transformarea unei compoziții tulburătoare într-un spectacol total. Basul Sir John Tomlinson, mezzo-soprana Sarah Connolly, bas-baritonul Johan Reuter, titularii rolurilor principale în producția de la Covent Garden, se vor referi la provocările muzicale și actoricești pe care le implică interpretarea partiturilor enesciene, oferind, spre ilustrare, câteva fragmente expresive din spectacol.

Joi, 5 mai, la sediul ICR Londra va avea loc evenimentul „Enescu pentru voce”, care va pune în evidență componenta vocală a creației enesciene, găzduit de sala de concerte camerale a Institutului, ce poartă numele marelui compozitor. Bas-baritonul Johan Reuter, starul actualei producții, Kasper Holten, directorul muzical al Operei Regale Covent Garden, Leo Hussain, dirijorul spectacolului, și compozitorul Dan Dediu vor examina contribuțiile marelui muzician la arta vocală și caracterul inovator al partiturii lui „Œdipe”. Pe lângă Johan Reuter, vor evolua sopranele Rodica Vică și Lauren Fagan și baritonul Iuri Iurciuc, acompaniați la pian de către Diana Ionescu și Christopher Willis.

Cu această ocazie, va fi vernisată expoziția de fotografie pregătită de Muzeul Naţional „George Enescu” din București, „Œdipe: o istorie vizuală”, care urmărește destinul sinuos al extraordinarei opere, începând cu lunga sa gestație și debutul parizian, bine primit de public și de critică, trecând prin relativul con de umbră occidental din perioada postbelică, până la redescoperirea entuziastă din ultimii ani. O versiune a acestei expoziții va fi prezentată şi la Opera Regală, cu prilejul evenimentului „În profunzime: Œdipe”.

De-a lungul întregului program, tot la sediul ICR Londra, va fi accesibilă publicului expoziția lui Cornel Brad „Interludii în cheie fotografică”, cuprinzând o serie de instantanee fascinante din activitatea câtorva dintre cei mai mari muzicieni contemporani, surprinse în culisele ediției 2013 a Festivalului „Enescu” de la București.

Programul va culmina, în 23 mai, cu premiera lui „Œdipe” la Opera Regală Covent Garden, una dintre cele mai importante scene muzicale ale lumii. Spectacolul a fost produs în anul 2011 pentru Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, în concepţia dramatică a regizorilor Àlex Ollé şi Valentina Carrasco, doi dintre membrii vizionarului grup de creație La Fura dels Baus din Barcelona. Montarea îl are în rolul principal pe starul danez Johan Reuter, al cărui nume încununează o distribuție de zile mari ce îi mai include pe John Tomlinson, Sarah Connolly și Sophie Bevan. După stagiunea londoneză, care se va încheia în 8 iunie, actualul „Œdipe” va fi prezentat, în toamnă, la Opéra National de Paris.

Institutul Cultural Român va sprijini și realizarea unui film de prezentare a producției „Œdipe” și a marelui său compozitor, care va avea o difuzare de masă și va rămâne mai multă vreme pe platformele de promovare ale Operei Regale.

Reclame

Un comentariu la “„Luna Œdipe la Londra” – o sărbătoare a muzicii de operă enesciene

  1. Pingback: Complexul Œdipe | Despre Opera

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la mai 3, 2016 de în Anunt şi etichetată , , , .
%d blogeri au apreciat asta: